Wie runt Kolibrie?

Ik (Omar Garcia) ben de eigenaar van Kolibrie Renovatie. Hieronder kunt u wat meer informatie lezen over mijn werkervaring met (duurzaam) bouwen en renovaties zodat u een beter beeld heeft van de persoon achter Kolibrie Renovaties.

Toen ik 21 jaar oud was begon ik als assistent in een laboratorium voor grond en betonmechanica, bij het raadgevend ingenieursbureau (INTEGRAL) te werken. Het belangrijkste aspect van het werk was de kwaliteitscontrole van materialen die nodig waren voor het aanleggen van een hydro-elektriciteitcentrale. Daarna werkte ik als bouwkundige opzichter bij hetzelfde bureau. De activiteiten varieerden tussen het zorgen voor de naleving van de bouwtechnische voorschriften en de dagelijkse rapportage over de voortgang van activiteiten.

De woningbouw sprak mij zeer aan door de combinatie van 4 belangrijke elementen binnen de woningbouw, namelijk het ontwerp (indeling, oriëntatie, toegankelijkheid), materialen (kwaliteitslabels, materiaalkeuze) energie (gebruik van daglicht en zonnewarmte, isolatie, ventilatie) en water (gebruik van regenwater). Tijdens deze periode kwam ik op het idee om mijn eigen huis te bouwen. Het huis was in twee jaar bewoonbaar en ik ben nog steeds erg trots op dat project omdat het voor mij een echte uitdaging was.

Klik hier voor de foto's van dit project in Colombia

In het jaar 1987 werkte ik als instructeur op de afdeling Sociaal Beleid van het Nationale Dienst voor Vakopleidingen ( SENA ) te Medellín, Colombia. Het geven van bouwtechnisch advies in een participatief programma voor woningbouwrenovatie in volkswijken stond centraal in het programma. Het SENA zorgde ervoor dat alle technici hun kennis op pijl konden houden en daarom werden er regelmatig cursussen en conferenties verzorgd.

Toen ik me in Nederland vestigde begon ik na een intensieve taalcursus bij de TU Delft, bouwkunde te studeren bij het Polytechnisch Bureau Nederland (PBNA). Na een jaar heb ik de studie beëindigd en besloot ik een andere richting op te gaan. Zo begon ik aan de studie Milieukunde aan de Hogeschool Delft. Mijn interesse lagen voornamelijk bij natuurbeheer, integraal waterbeheer, tropische ecologie en duurzaam bouwen.

Net voordat ik de studie afrondde, ging ik als milieubeleidmedewerker bij de Zuid Hollandse Milieu federatie werken en hield ik me bezig met de evaluatie en beoordeling van het Waterplan Rotterdam met name wat betreft het integrale en duurzaam karakter.

Daarna kwam ik terecht bij de WKA - Woonbond Kennis en adviescentrum in Amsterdam en heb ik als Milieukundig Adviseur gewerkt. De hoofdtaak was het Adviseren over energie besparende maatregelen aan woningcorporaties en huurderorganisaties met behulp van het EPA-software. Advies geven over vocht en ventilatieproblemen bij woningen en gebouwen. Na twee jaar daar gewerkt te hebben besloot vervolgens voor mijzelf te beginnen en heb toen een eigen bedrijf opgericht. Tijdens de oprichting van mijn bedrijf heb ik me voornamelijk bezig gehouden met de verkenning van de markt en een aantal cursussen gedaan. APK-W (inspectie Algemeen periodieke keuringen voor woningen) en een cursus binnenhuisarchitectuur bij het NTI.
Daarnaast heb ik kennis opgebouwd over duurzaam bouwen en renoveren. Met Kolibrie Renovaties combineer ik nu in mijn dagelijkse werkzaamheden mijn kennis over milieu en bouw.